YMPÄRISTÖTYÖ TILOILLA

Merkittävä osa lihatuotteiden ympäristövaikutuksista syntyy maatiloilla. HKScanin sopimustuottajat sekä omat tuotantotilat tekevät jo nyt merkittävää ympäristötyötä ja parhaita käytäntöjä jaetaan yhtiön alkutuotantoketjussa aktiivisesti. HKScan on aloittanut selvitystyön, jonka puitteissa haetaan keinoja alkutuotannon ympäristövaikutusten pienentämiseksi entisestään. Esimerkkinä työstä on HKScanin jo vuonna 2014 julkaisema sitoumus vastuullisesti soijan käyttämiseksi koko tuotantoketjussaan vuoden 2018 loppuun mennessä. 

Lue lisää eläintuotannon ympäristövaikutuksista vastuullisuusfaktastamme

Vuoden 2016 lopussa ruotsalaisille lihantuottajille lanseerattiin Vuoden Ympäristöpalkinto -kilpailu. Kilpailun avulla HKScan haluaa kannustaa tuottajiaan pitämään yllä hyvää ympäristötyötä ja jakamaan menestystarinoita tiloilla tehtävistä ympäristöteoista. Vuoden 2017 Ympäristöpalkinnon voittivat Ruotsissa lammastuottajat Anna ja Tomas Olsson. Heidän tavoitteenaan on tuottaa korkealaatuista lampaanlihaa terveistä ja hyvin kasvavista eläimistä pienentäen samalla tuotannon ilmastovaikutuksia. Tästä esimerkkeinä ovat soijan käytön vähentäminen rehussa viljelemällä itse proteiinikasveja, kuten lupiinia ja härkäpapua sekä kasvattamalla laidunrehun osana apilaa, joka sitoo typpeä maahan ja parantaa maaperän rakennetta.

Luonnon monimuotoisuus

Maataloudella ja kotieläintuotannolla on suuri vaikutus luonnon monimuotoisuuteen. Vaikutukset vaihtelevat maapallon eri alueiden välillä sekä kullakin alueella vallitsevien maatalouskäytäntöjen mukaan.

Laiduntavat nautaeläimet ja lampaat vaikuttavat luonnon monimuotoisuuden säilymiseen Ruotsissa ja Suomessa. Nautaeläimet ja lampaat ovat pitäneet maiseman avoimena jo satojen vuosien ajan. Parhaimmillaan luonnonlaitumelta voi löytää 40 erilaista kasvi- tai hyönteislajia neliömetrillä. Monet laitumet Ruotsissa ja Suomessa ovat viljeltyjä, eivätkä yhtä monimuotoisia kuin luonnonlaitumet, mutta sitovat silti hiiltä.

HKScan on sitoutunut käyttämään vastuullisesti tuotettua soijaa koko tuotantoketjussaan, myös eläinten rehussa ja elintarvikkeissa. Tavoitteena on monimuotoisuuden säilyttäminen ja muiden ympäristö- ja sosiaalisten vaikutusten pienentäminen niillä alueilla, joilla viljellään soijaa.